Första fjällvandringen
för tjejer

VANDRA I MIDNATTSSOLENS TID
Välkommen till Jokkmokksfjällen, under en tid då fjället exploderat av växtlighet
och solen aldrig går ned...

En tur för dig som identifierar dig som kvinna

Möt fjället, dig själv och gemenskapen med en liten grupp på tur.

Detta är turen för dig som vill prova på att gå med tält till fjälls under trygga förhållanden.
Du går med guide och en liten grupp för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt.

Vi packar våra ryggsäckar med allt vi behöver och tar oss iväg fyra dagar till fjälls. Vi utgår ifrån Saltoluokta Fjällstation i Jokkmokksfjällen, där vi även bor sista natten, njuter av middag och frukost samt avslutar med en
vedeldad bastu nere vid sjön.

Du får prova på allt som vandringen innebär, att hantera fjällets varierade väder, orientera sig, laga mat, leva och umgås. Turen går i lugnt tempo, ett lågintensivt arbete för våra kroppar.. Under färden rör vi oss på gränsen till Stora Sjöfallets nationalpark i världsarvet Laponia.

Det här är en tur för dig som vill bli fjällvan, som kanske saknar vandringsvänner men vill lära dig och kunna komma ut själv! Du behöver inte vara vältränad för att följa med, men grundkontition och att du orkar gå i 5h med 15 kg på ryggen är en förutsättning för att det ska bli roligt och tryggt.

Fokus är att uppleva fjällen och midnattssolen, utmana sig, bli trygg med att vistas i fjällmiljö,
lära sig mer om säkerhet och fjälltur i en liten grupp och att NJUTA.

Detta ingår:
- Fjälledare alla dagar
- All mat under turen
- Tält och kök som du delar med 1-2 deltagare
- Båttransport t/r Saltoluokta - Kebnats
- En natt, frukost och middag på Saltoluokta fjällstation
(boende i flerbäddsrum - önskas en annan rumstyp mot ett tillägg, ange det i bokningen. Kan ej garantera tillgänglighet)
- Vedbastu sista kvällen
- Packlista och digitalt infomöte

Pris: 8900 /person
Datum: 3-7 juli 2022
Boka senast: 20 maj
Start/slut för turen: Saltoluokta fjällstation

Max 9 deltagare

Program

SÖNDAG på förmiddagen, tar du båten från Kebnats till Saltoluokta där du möter upp guide och resten av gruppen. Vi går igenom packning och utrustningen du ska låna innan en lunch på fjällstationen. Därefter ger vi oss ut på tur. Vi vandrar en kortare sträcka för att värma upp och få koll på all utrustning.

MÅNDAG, TISDAG är vi ute på tur. Vi sover ute på fjället 3 nätter innan vi återvänder till Saltoluokta. De här dagarna kan vi färdas lite längre, men inte mer än 1,5 mil / dag.

Under vandringen lägger vi fokus på att njuta, lära oss mer om fjällets växter och djur och om området. Du får prova på att orientera dig med karta och kompass, lägga upp en rutt och planera för säkerheten. Du och ditt tältlag (2-3 personer/tält) ansvarar för er packning, ert tält och matlagning tillsammans.

ONSDAG packar vi ihop tälten på fjället för sista gången och återvänder till Saltoluokta fjällstation efter lunch. Sista natten sover vi på stationen, tar en välbehövlig bastu nere vid sjön samt kanske ett svalkande dopp i sjön innan vi avslutar med en tvårättersmiddag på lokala råvaror.

TORSDAG äter du en god frukostbuffé i matsalen och väljer hur du vill avnjuta sista dagen. Båten går över sjön både förmiddag och eftermiddag. (åker du buss-nattåg matchar em-båten din resa). Ta en dagstur i Salto, åk över sjön och ta dig till Naturum Laponia eller ligg på bryggan och njut.

Resa till Saltoluokta.
Boka nattåg till Gällivare men knappa in slutdestination Kebnats/Saltoluokta. Sista sträckan trafikeras med buss
och bokar du hela vägen ingår den i resegarantin. Från Kebnats hämtas du med båten som avgår efter att bussen ankommit och tar ca 10 minuter.
Reser du med bil kan du parkera i Kebnats. B
åten avgår kl. 10.40 från Kebnats.

Övrig utrustning
Packlista får du i infobrevet efter bokning. Om du behöver komplettera din personliga utrustning finns möjlighet att hyra en del på Saltoluokta, så som sovsäck, liggunderlag eller ryggsäck. Detta bokar du via länken nedan:

Sagt av tidigare gäster

“Jag har fått otroligt mycket av denna resa, inkl. nya vänner!
Så bra ordnat och det tål att upprepas: så god mat!”

“.. jag blev överraskad av hur bra turen fick mig att må.
Det var enkelt att släppa vardagen och gå in i nuet”