Höstig fjällvandring
i Laponia

Vandra under den vackraste tiden i Jokkmokksfjällen

Datum: 12 - 16 september

Antal deltagare: max 9

Pris: 8900 kr / Person

Följ med på fjällvandring i världsarvet Laponia under den absolut finaste tiden på året. När myggen och folket farit, första frostnatten redan varit på besök och fjällsidorna fullkomligen exploderar i färg. Då vill du inte inte vara någon annanstans än här!

Vi vandrar på gränsen mellan det gamla urberget och den nyare fjällkedjan, provar oss på nån topp och följer bergens former. Få dig en skopa fjällvett, bli säkrare på orientering och få tips om utrustning och packning. Vi äter gott, hinner umgås och dela fjällerfarenheter med varandra.

Perfekt för dig som gärna tar dig ut och vandrar men vill ha trevligt sällskap på färden! Kanske blir det nya vandringsvänner att planera nästa färd med? Du behöver inte ha erfarenhet av fjäll, men det är bra att du har vandrat och sovit i tält förut.

Detta ingår:

  • Certifierad Fjälledare och guide

  • All mat under turen.

  • Boende sista natten på Saltoluokta.

  • Middag, frukost och bastu på fjällstationen sista dagen.

  • Båt t/r Saltoluokta - Kebnats

  • Packlista.

  • Tält att låna för den som önskar. (Hilleberg 3-manna som kan delas)

Program

MÅNDAG på förmiddagen, tar du båten från Kebnats till Saltoluokta där du möter upp guide och resten av gruppen. Vi går igenom packning och utrustningen du ska låna innan en lunch på fjällstationen. Därefter ger vi oss ut på tur. Vi vandrar en kortare sträcka för att värma upp och få koll på all utrustning.

TISDAG är vi ute på tur.
Vi sover ute på fjället 3 nätter innan vi återvänder till Saltoluokta.
Vi färdas i ett lugnt tempo, tar en topptur med lättare packning och pressar oss alldeles lagom.
Vi pratar om områdets kulturhistoria och lär känna både Ljungpipare och Puprpurbräcka, toppar morgongröten med kråkbär och förundras över hur OTROLIG hösten är just här. Du och ditt tältlag (2-3 personer/tält) tar hand om er packning, tält och matlagning tillsammans.

TORSDAG packar vi ihop tälten på fjället för sista gången och återvänder till Saltoluokta fjällstation efter lunch. Sista natten sover vi på stationen, tar en välbehövlig bastu nere vid sjön samt kanske ett svalkande dopp i sjön innan vi avslutar med en tvårättersmiddag på lokala råvaror.

FREDAG äter du en god frukostbuffé i matsalen och väljer hur du vill avnjuta sista dagen. Båten går över sjön både förmiddag och eftermiddag. (åker du buss-nattåg matchar em-båten din resa). Ta en dagstur i Salto, åk över sjön och ta dig till Naturum Laponia eller sitt framför brasan och låt intrycken av vandringen smälta.

Resa till Saltoluokta.
Boka nattåg till Gällivare men knappa in slutdestination Kebnats/Saltoluokta. Sista sträckan trafikeras med buss, bokar du hela vägen ingår den i resegarantin. Från Kebnats hämtas du med båten som avgår efter att bussen ankommit.
Reser du med bil kan du parkera i Kebnats. B
åten går kl 10.40 från Kebnats och anländer Saltoluokta efter 10 min färd.

Övrig utrustning
Packlista får du i infobrevet efter bokning. Om du behöver komplettera din personliga utrustning finns möjlighet att hyra en del på Saltoluokta, så som sovsäck, liggunderlag eller ryggsäck. Detta bokar du via länken nedan:

STF Saltoluokta Fjällstation - Svenska Turistföreningen (svenskaturistforeningen.se)