Vintervecka i Jokkmokksfjällen
En vecka till fjälls, en utmaning och upplevelse.


Intresserad av att delta 2023?

4-8 deltagare. För dig som identifierar dig som kvinna/tjej.


Möt fjället, dig själv och gemenskapen med en liten grupp på tur.

Detta är turen för dig som vill prova på att gå på tur med tält vintertid! Vi packar våra pulkor med allt vi behöver, kliver på skidorna och tar oss iväg fyra dagar till fjälls. Turskidorna vi använder liknar längdskidor men är anpassade för att kunna åka ospårat,de är bredare, stabilare och med stålkanter.

Du får prova på allt som turandet innebär, att ta sig fram i alla väder, orientera sig, laga mat, leva och umgås. Lågintensivt kroppsarbete i kyla tar mycket energi så vi skidar långsamt, stannar och fikar, vill inte bli allt för svettiga och trötta. Vi ska också orka slå upp tältet, laga mat och hålla oss varma. Under färden rör vi oss på gränsen till Stora Sjöfallets nationalpark i världsarvet Laponia.

Vi startar på Saltoluokta Fjällstation i Jokkmokksfjällen, där vi bor första och sista natten, njuter av middag och frukost samt avslutar med en vedeldad bastu nere vid sjön.

Fokus är att uppleva den vackra fjällmiljön, utmana sig, bli trygg med att tura på vintern, lära sig mer om säkerhet och fjälltur i en liten grupp och att NJUTA.

Datum

8-13 mars 2022

Pris

6900kr (inkl moms)

Detta ingår:

Guide alla dagar.

✔ Boende på Saltoluokta fjällstation, 2 nätter.
(Bädd i flerbäddsrum i ett av de mysiga annexen,
delas med andra deltagare på turen.
Önskas en annan rymstyp går det att ordna mot tillägg)

Middag och frukost på Saltoluokta, 2 dagar.

Skotertransport Saltoluokta - Kebnats t/r.

All mat under turen.

Gemensam utrustning (tält, kök, vindsäck, spade).

Vedbastu sista kvällen.

Packlista, info och ett digitalt möte innan turen.

Erbjudande för dig som är deltagare:

20% rabatt på hyrpriset av turskidor, pulka, sovsäck, liggunderlag mm. (Bokas i förväg via Saltoluoktas hemsida,

betalas på plats)


Tips! Som STF-medlem får du rabatt på din SJ-biljett.

Förkunskaper:

  • Du ska ha provat på att åka längd/turskidor. (Har du inte varit ute med turskidor förut kan du boka in en tur med mig för nybörjare i Åredalen).

  • Du ska vara bekväm med att tälta (du behöver ej ha tältat på vintern).

  • Du måste absolut inte vara supertränad men behöver orka gå 10 km med packning i obanad terräng för att känna att det är roligt att följa med.

PROGRAM

Tisdag - Ankomst. Skoter möter upp i Kebnats där bussen stannar. Väl på fjällstationen har vi ett välkomstmöte och därefter finns möjlighet till en sväng på turskidor i området för de som vill. Gemensam middag i Saltos genuina , 100-åriga matsal.


Onsdag - Frukostbuffé för att starta dagen, sen testar vi utrustning, har säkerhetsgenomgång och packar mat. Avfärd på tur efter lunch. Vi skidar söderut från fjällstationen i några timmar, upp på fjället. Vi letar lägerplats, lagar middag och njuter av vår första natt i tält.


Torsdag - Ute på tur. Vi vaknar i tälten, smälter snö för att laga vår frukost. Därefter genomgång av orientering med karta och vi lägger upp rutten för dagen. Sen skidar vi i lugnt tempo hela dagen med ett längre lunchstopp i solgrop om vädret tillåter.


Fredag - Ute på tur. Kanske provar vi idag att gräva en nödbivack och pratar mer om säkerhet. Vi slår läger i den vackra dalgången vid Pietsaure.


Lördag - Sista morgonen i tält, nu går det mesta på rutin. Återkomst till fjällstationen efter lunch. Gemensam avslutningsmiddag och vedeldad bastu nere vid sjön.


Söndag - Frukostbuffé på stationen och därefter säger vi hejdå för den här gången!


Har du frågor om turen, undrar något eller bara vill bli peppad på fjäll, hör gärna av dig!

Mail: info@fjallenkallar.se